ACT

Wanneer ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT, spreek uit als ‘ekt’) kan heel breed worden ingezet. Deze vorm van therapie is niet alleen een effectieve behandeling van psychische klachten als depressie en angst, maar leent zich ook goed voor een coachingtraject.


Wat is ACT?

ACT is een nieuwere vorm van cognitieve gedragstherapie, waarbij je weer actief aan de slag gaat met het bewust worden van je gedachten en het oefenen van gedrag.


Acceptance

Een verschil met de klassieke cognitieve gedragstherapie is dat je bij ACT niet per se je gedachten gaat veranderen, maar juist oefent om ze op een andere manier te benaderen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen pijn en lijden: pijn is er altijd en hoort bij het leven. Hoe we ermee omgaan kan er echter voor zorgen dat de pijn in lijden verandert. Je leert om de pijn op een andere manier te benaderen, zodat het lijden minder wordt: het acceptance-onderdeel van deze therapie.


Commitment

Een ander belangrijk onderdeel van deze behandelvorm is het leven naar waarden: het commitment-gedeelte van de therapie. Je onderzoekt dat wat echt belangrijk voor je is en je gaat aan de slag je leven daar (weer/meer) door te laten leiden. Samen bedenken we manieren waarop je je waarden in je leven kunt brengen. Hier ga je natuurlijk ook actief mee aan de slag.


Kortom

ACT brengt je een verfrissende manier van kijken naar je leven, ondersteund met inspirerende metaforen en leuke oefeningen. Natuurlijk wordt het af en toe ongemakkelijk, dat hoort erbij. Maar ook hier geldt: het kan je ontzettend veel moois brengen!Scroll naar boven