Anthe Psychologie
Het leven van een musicus
Als professioneel musicus heb je een fantastisch en uitdagend beroep. Je mag je bezig houden met de mooiste muziek, met mensen om je heen (je medemusici) die dezelfde passie hebben. En je bént je beroep. Van top tot teen, in hart en nieren. Je kunt je helemaal kwijt in de muziek. Wat een prachtig leven!
Toch?
Ja, dat is zo. En ook weer niet.
Want als musicus ben je óók constant onderweg, speel je in omstandigheden waar menig arbodienst zijn wenkbrauwen bij zou optrekken en word je helaas vaak niet serieus genomen door de maatschappij. Je bent constant topprestaties aan het leveren en dat wordt ook van je verwacht: van je publiek, van je opdrachtgevers, en vooral ook van jezelf. Je bent een topsporter, en tegelijkertijd word je vaak afgedaan als hobbyist.
“Oh, wat leuk, dat je van je hobby je beroep mocht maken! Ik speel ook klarinet! En wat doe je voor werk?”
Dat klinkt dan weer helemaal niet zo fijn… Stoppen dan maar?
Nee, natuurlijk niet! Want het is wie je bent, hoe je ademt, leeft, denkt en voelt. Het is onderdeel van jou. Het is je passie. En jij bent daarin van waarde.
.
.
Een psycholoog voor musici
De meeste musici zijn constant bezig het beste uit zichzelf te halen. Er zijn terugkerende thema’s, zoals prestatiedruk en podiumangst, perfectionisme, zelfbeeld, omgaan met blessures, vermoeidheid, geldstress. En vaak draagt een musicus dat allemaal alleen, want als musicus ben je stoer en zelfredzaam. Je mag niet laten merken dat het zwaar is. Met als gevolg dat er nogal eens psychische klachten kunnen ontstaan. Heel logisch, want het is nogal wat!
Waar worstel jij mee?
Je hoeft het niet alleen te doen. Als je wil, kan ik je helpen om te gaan met deze onderwerpen. Dat kan in behandeling zijn, of via coaching, net wat jou aanspreekt. Je mag altijd contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken (uiteraard volledig vertrouwelijk; ik weet hoe klein de muziekwereld kan zijn).
.
.
Positief muzikaal leiderschap
Ook muzikaal leiders hebben een flinke taak! Dirigenten, concertmeesters, aanvoerders… allemaal doe je je uiterste best om goed, of zelfs de beste, te zijn: een inspirerend musicus, een effectief leider, sterk en foutloos. Je wil bovendien het beste uit je orkest/groep/ensemble halen.
Maar wat hebben we als musicus nou eigenlijk geleerd over leiderschap? Natuurlijk, vanuit muzikaal oogpunt heel veel. Maar vanuit het menselijk perspectief? Eigenlijk doe je wat je eerder hebt gezien en meegemaakt, tijdens je muzikale opvoeding. En dat is heel goed en logisch.
Toch heb je misschien soms het idee dat je het anders wil. Misschien loop je vast, krijg je muzikaal niet voor elkaar wat je in je hoofd hebt, of heb je het idee dat de sfeer in de groep onprettig is. Je probeert en probeert, maar kan er net de vinger niet op leggen wat er mis gaat.
Wanneer je bij mij in coaching komt over muzikaal leiderschap, kan ik je leren over positief leiderschap. Deze is gebaseerd op de positieve psychologie: een jonge, frisse stroming die tot doel heeft de mens te laten floreren. Het uitgangspunt is om je mensen zoveel mogelijk in hun kracht te zetten, vertrouwen te geven en met elkaar in verbinding te laten staan. Het resultaat (op muzikaal én menselijk gebied) zal er zijn!
Hoe doe je dit dan? Daar kan ik je bij helpen. Neem gerust contact met me op en samen kijken we dan hoe we jouw coachingstraject op maat kunnen vormgeven.
.
.
Ook voor andere podiumkunstenaars
Omdat ik zelf musicus ben, ligt mijn focus in dit stuk op musici. Maar natuurlijk zijn ook andere podiumkunstenaars die met dezelfde thema’s worstelen welkom!
.
.
.
.