Als ervaringsdeskundige en psycholoog zet ik mij graag in voor vrouwen met de zwangerschapsziekte Hyperemesis Gravidarum en hun naasten.
Daarvoor bied ik verschillende trajecten aan, aangepast op de hulpvraag en situatie.
Korte HG-trajecten
Dit zijn trajecten van 5 tot 8 sessies. Klik verder voor gedetailleerde informatie!
Het HG overlevingspakket
Ondersteuningstraject voor vrouwen met HG of extreme zwangerschapsmisselijkheid
Ben jij zwanger, maar kun je er zowat niet van genieten, omdat je constant misselijk bent? Misschien lukt het niet meer om je dagelijks dingen te doen, of voelt zelfs douchen onmogelijk. Om het over eten en vooral drinken maar niet te hebben… De negen maanden voelen oneindig. Herken jij je hierin? Dan is dit traject iets voor jou.
HG-survival voor partners
Ondersteuningstraject voor de mantelzorgende partner van iemand met HG, of daarvan herstellende
Is jouw geliefde zwanger met HG en misschien ook andere uitdagingen? Dan komt er veel op jouw schouders terecht. Naast die overvraging krijg je bovendien te maken met onbegrip vanuit de omgeving, en merk je dat de HG in de weg staat om echt in verbinding te kunnen staan met je geliefde. Herken jij je hierin? Dan is dit traject iets voor jou.
Verwerking na HG
Geef de zwangerschap, die anders is gelopen dan je had gehoopt, een plek en krijg weer oog voor een liefdevolle toekomst
Na de kraamtijd komt het besef. Je hebt de zwangerschap, doordat je zo ziek was, bijna niet bewust kunnen ervaren. Je stond in overleefstand. Langzaam komt er nu ruimte om de emoties te voelen waar eerst geen plek voor kon zijn. Er komt besef van hoe de dingen zijn gelopen en misschien komen er vragen naar boven over het verloop van de zwangerschap, de ziekte, en de bevalling. Zou je het helpend vinden om ondersteuning te krijgen bij dit proces? Dan is dit traject iets voor jou.
Voorbereiden op een nieuwe HG-zwangerschap
Een nieuwe kinderwens na een HG-zwangerschap
Heb je al eens HG gehad? Dan is de kans groot (zo’n 89%) dat je bij een volgende zwangerschap weer HG krijgt. Dat betekent echter niet dat jullie geen kinderwens meer kunnen hebben. Dus wat kun je dan doen? Je kunt je zo goed mogelijk voorbereiden. En daar kan dit traject je bij helpen.
Langere HG-trajecten
Dit zijn langere trajecten, van (gemiddeld) 10-20 sessies. Klik verder voor meer details!
HG en angst voor overgeven
Stel je voor dat je angstig bent om te spugen en je vervolgens HG krijgt: dubbel zo naar. Én je bent niet de enige. Gelukkig is spuugangst (emetofobie) te behandelen. Daarmee kun je al beginnen tijdens je zwangerschap, maar natuurlijk ook na afloop, of ter voorbereiding van een volgende zwangerschap.
Heb jij spuugangst? Dan kan dit traject je helpen.
HG en depressie
HG heeft geen psychische oorzaak. Het kan wél zorgen voor psychisch lijden. Vrouwen met HG kunnen tijdens en na hun zwangerschap depressieve klachten ontwikkelen. Merk jij dat je erg somber bent tijdens je zwangerschap? Of merk je na de bevalling dat de roze wolk nog steeds niet wil komen? Dan zou je iets kunnen hebben aan dit traject.
HG en trauma/PTSS
Tijdens een HG-zwangerschap maak je heftige gebeurtenissen mee, zowel thuis als in medische settings. Merk je een aantal maanden na de bevalling dat beelden van die nare ervaringen zich maar blijven opdringen? Word je bij bepaalde triggers ineens weer ontzettend misselijk? Heb je nachtmerries over de zwangerschap? Dan kan het zijn dat zich trauma heeft ontwikkeld. Een traumaverwerkingstraject, zoals met bijvoorbeeld EMDR, kan je dan helpen om van die nare klachten af te komen.